INNOPOOL MENTORPROGRAM


ISMERD MEG AZ INNOVÁZIÓ 1.0 HALLGATÓI INNOVÁCIÓS ÖTLETVERSENY 7 DÖNTŐS PROJEKTJÉT, MELYEKKEL MENTORPROGRAMUNKBAN KIEMELTEN FOGLALKOZUNK


FEFAR (FOTÓBÓL ELŐÁLLÍTOTT FELÜLETANALITIKAI RENDSZER)

Képalkotó rendszerek és mesterséges intelligencia alkalmazása épületdiagnosztikai eljárásokban


A FEFAR-rendszer hidakról, szennyvíztározókról és egyéb létesítményekről, drón vagy egyéb eszközzel, emberi jelenlét mellett készít képeket, melyeket képelemző szoftver vizsgál meg és osztályoz a sérülés mértéke és jellege szerint, ezzel útmutatást adva a mérnököknek, hogy a konstrukció mely területeit érdemes alaposabb vizsgálat alá vetni. Szolgáltatásunkat a jövőben kiegészítenénk egyéb adatgyűjtő eszközökkel, melyek az adott létesítményen telepítve adatokat gyűjthetnek a szerkezetet érintő környezeti tényezőkről, anyagösszetétel-változásokról vagy épp szennyeződésekről. Egy szennyvíztározó medencéjének páratartalom, só- és nitrát-értékeit folyamatosan mérve és nyomon követve például korán észlelhetővé válna, ha egy kártékony anyag szintje növekedni kezd, mellyel megelőzhető lenne a betonszerkezet károsodása. Jelenleg léteznek olyan szoftveres prototípusok, amelyek az elkészült képeket képesek kategorizálni és osztályozni a sérülések mértéke alapján, ezeket kívánjuk tesztelni és tovább fejleszteni.


HERBEER DISCOVERY KITCHEN 2.0

HERBeer, hogy kismamaként is cisszenthess!


A HERBeer egy élményt és egy biológiai szükségletet pótol egy cisszentéssel, hiszen egyszerre kínál kulináris élményt és egészségfejlesztő hatást! Termékötletünk nem más, mint egy alkoholmentes egészségfejlesztő üdítő kismamáknak, melyben a malátaital kedvező tulajdonságait házasítjuk tejserkentő gyógynövények szuperkritikus kivonatával. Innovációs projektünk nagy biológiai értékű craft malátaital prototípus fejlesztésére, majd a komplex termékpálya menedzsmentjére fókuszál. Ötvözzük a kísérleti termékfejlesztés mérnöki feladatait az üzletfejlesztési kihívások design thinking által vezérelt megoldásaival. Innovációs projektünk megvalósítása során a sikeres termékfejlesztés érdekében önálló fejlesztői tevékenységünk mellett kooperálni fogunk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szervezeti egységeivel és kutatóival, valamint további társszervezetek (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Planslab Kft.) szakértőivel


ROVARVEKTOROS DISZPENZEREK FEJLESZTÉSE

A technológia, amelyben a beporzó méhek felelnek a növényvédelemért


„Projektem az entomovektoros technológiában használható diszpenzerek fejlesztését tűzte ki célul. Ez hazánkban kevésbé elterjedt, de számos országban eredményesen használják a beporzók védelme érdekében. A módszer során a méhek a beporzással egymenetben egy biológiai készítményt is visznek a virágokra, amely megelőző védelmet biztosít a károsítók ellen, a virágzás ideje alatt. A technológia egyetlen hiányzó eszköze a diszpenzer, amelyet megtervezve és kivitelezve egy kész módszert lehet a méhészek és gazdálkodók részére bocsájtani. A fejlesztés révén egy olyan lehetőséget mutatunk be, amely a méhek számára kíméletes a beporzás során, a gazdálkodók részére pedig a virágzó állományban a beporzással egyszerre egy megelőző biológiai védekezést nyújt kultúrnövényeik részére.”


COACH PRO APPLIKÁCIÓ

A személyre szabott mozgástanácsadó


A gyerekek korai fejlődésének alapja a motoros viselkedés és észlelés. Ha ebben hiba merül fel, azt kezelni szükséges. Manapság azonban egyre több kisgyermek küzd valamilyen problémával a motoros képességeit, mozgását illetően. A COACH PRO egy mozgásterápiás alkalmazás, amely főként azon gyermekek (és szüleik) számára nyújt gyors és szakszerű segítséget, akiknek motoros képességeikben valamilyen probléma áll fenn. Az applikáción keresztül magasan képzett, professzionális szakemberek érhetők el, így az orvosi együttműködés mellett gyógytornászok, mozgásfejlesztők és TSMT-terapeuták is a szülők és gyermekeik rendelkezésére állnak a kezelés ideje alatt. A szolgáltatás palettája széles körű. A célirányosan keresett szakember megtalálásán túl preventív személyes programok, konzultációk, különböző csomagajánlatok is várják a gyermekeket és szüleiket. A szülők részére fórum és tanácsadás is megjelenik, így a hatékony gyógyításon túl az egészséges életmóddal és egészségneveléssel kapcsolatos anyagok is elérhetővé válnak.


PLANTPROTECTING – AVAGY NÖVÉNYVÉDELEM A SOCIAL MÉDIÁBAN

A social média Instagram-felülete által működtetett növényvédelmi szaktanácsadói rendszer, amely megoldást jelenthet olyan gazdálkodóknak, hobbykertészeknek és érdeklődőknek, akik előszeretettel gazdálkodnak, de különböző növényvédelmi problémákba ütköznek és gyors, pontos választ keresnek


„2019 elején létrehoztam egy Instagram-profilt plantprotecting néven. Az oldalon jelenleg több mint 300 kép érhető el növényvédelmi témában, magyar és angol leírással. Ez az adatbázis rovarok, növénybetegségek és sok más érdekesség témáját mutatja be. Az oldalon nagy az érdeklődés, hiszen több mint 4300 követővel rendelkezik és ez a közösség egy szűrt, zárt csoport. Általában a növényvédelmi szaktanácsadás személyesen történik, hiszen vizuálisan kell a problémás növényt és az egyéb befolyásoló tényezőket felmérni. Instagram-oldalamon sokszor privát üzenetben keresnek meg, hogy segítsek megoldást találni, vagyis szaktanácsoljak.” A projekt célja egy erős, kép- és közösségi média alapú online növényvédelmi szaktanácsadói rendszer kiépítése, fejlesztése. „Miért ne lehetne online, egy erős brandre építve, az Instagram oldalamon keresztül segíteni másoknak és megragadni ezt a lehetőséget?”


SZABADFÖLDI INTENZÍV KERTÉSZETI ÖNTÖZŐRENDSZER

Mobil automata öntözőrendszer szabadföldi intenzív kertészetek precíziós öntözésére és tápoldatozására


Az öntözőrendszer valamennyi szabadföldön termelt kertészeti növény precíziós öntözésére, tápoldatozására képes az aktuális időjárás adatok és a felhasználó által megadott információk alapján. Egyszerűen telepíthető és nem szükséges hálózati áram az üzemeléséhez, ezáltal olyan infrastruktúrákban szegényebb területek is alkalmassá válnak kertészeti termelésre, ahol korábban ezek hiánya akadályt jelentett a potenciális termelőknek. Az öntözőrendszert alkotó modulok vezeték nélkül kommunikálnak egymással, a szakaszokat vezérlő elektronikával felszerelt mágnesszelepek automatikusan kapcsolják. A víz szivattyúzását egy automatizáló szettemmel felszerelt belsőégésű motoros centrifugál szivattyú végzi, a tápoldat-adagolás pedig a weboldalon kitöltött tápanyag-utánpótlási terv értékei alapján valósul meg. A rendszerhez kapcsolódó weboldal és az okos telefonra letölthető alkalmazás valós időben tájékoztatja a felhasználót az eszköz működéséről és esetleges meghibásodásáról.


PRECÍZÓS KALKULÁTOR (PRECAGRICAL)

Gazdasági számításokra épülő alkalmazás, amely segíti a megalapozott döntéshozatalt a precíziós gépek és eszközök beszerzése előtt


A mezőgazdasági termelésben egyre nagyobb szerepet töltenek be a precíziós növénytermesztés nyújtotta eljárások. Ennek ellenére a gazdák egy jelentős része még mindig elutasító a technológiával szemben, mivel nem áll rendelkezésre elegendő kutatás a technológia megtérüléséről. A projekt célja egy olyan alkalmazás létrehozása, amely a precíziós növénytermesztésre történő átállás esetében pontosan megmutatná, hogy az újítások milyen ütemű megvalósítása mellett lehetséges a megtérülés. „Az általam megálmodott precíziós kalkulátor működéséhez a gazdálkodónak fel kell vinnie a gazdaságára vonatkozó szükséges adatokat a tervezett rendszerbe. Ezáltal egyértelműen megállapítható lenne, hogy az adott beruházás hány év alatt térülne meg az adott gazdaság esetében. Az alapmodell már rendelkezésre áll, ám a projekt megvalósításának további fázisaihoz külső vállalati partnerek bevonására van szükség.”